På seg selv kjenner man - ikke alle

De siste dagenes medieutspill om at det er for mange studentboliger som er tilrettelagt for funksjonshemmede studenter, er interessante. Brukermedvirkning i utvikling av et samfunn for alle, uavhengig av funksjonsnedsettelser, er et viktig prinsipp som jeg alltid har støttet sterkt. Det er derfor deprimerende å registrere at en student som forflytter seg med manuell rullestol - og har vært på Snøhette - mener at alle funksjonshemmede er som henne. Ihvertfall fremstår det slik når hun viser på TV hvordan hun beveger seg i en tilrettetlagt studenthybel og forkynner at det er for mange tilrettelagte studentboliger. Nå må studenter uten funksjonsnedsettelser prioriteres! Jeg tro ikke hun er i stand til å forstå at ikke alle er som henne. Kanskje har hun heller ikke forstått at hvis det ikke  var en ledig tilrettelagt studentbolig, hvor hun med sin relativt ferske funksjonshemning, kunne flytte inn i, så hadde studentlivet artet seg anderledes.

Tilrettelagte studentboliger skal, selvfølgelig, være for de som er funksjonshemmet før studiet starter og for de som blir det mens de er i gang med studiene. Den sistnevnte gruppen blir ofte glemt i debatten.

Ydmykhet for at det ikke er mulig å kjenne til hva slags behov personer med ulike funksjonsnedsettelser og grader av funksjonsvansker har, er lagt helt vekk i diskusjonene om tilrettelagte studentboliger. Tenk om media hadde intervjuet flere studenter med ulike erfaringer og ulike funksjonsnedsettelser. Det hadde vært nyttig både for planleggere, utbyggere og studenttillitsvalgte.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

myhreperspektiver

myhreperspektiver

69, Bærum

Jeg er utdannet fysiolog (UiO) og har arbeidet på sykehus, undervist tannleger, forsket på regulering av blodtrykk, drevet med kreftforskning og legemiddelinformasjon. Fra 2002 til 2012 var jeg vært ansatt som avdelingsdirektør i Helsedirektoratet. Tidligere har jeg bl.a vært avdelingssjef i daværende statens legemiddelkontroll og har 10 års erfaring fra Sosialdepartement (nå Helse- og omsorgsdepartementet). Min fortid som leder av Funsjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) på 1980-tallet har gitt et viktig grunnlag for arbeidsoppgavene og interesseområder. Egen erfaring som pasient med en sjelden diagnose og daglig erfaring som bevegelses- og hørselshemmet er gode utgangspunkter for bloggen. Mange års kontakter med personer med ulike kroniske sykdommer og funksjonsnedsettelser er også nyttig bakgrunnskunnskap.

Kategorier

Arkiv

hits